Select all categories
{{ channel.title }}

Menu

De fietskoffernomade

Tekst Soigneur Gepubliceerd 13 October 2017

Bikegear.cc en Soigneur portretteren fietsers met een verhaal. Maak kennis met Rachel Klamer (1990), internationaal toptriatleet met wortels in Twente.

Het is 1990 als in Harare, Zimbabwe, twee Nederlandse artsen een dochter krijgen. Ze noemen haar Rachel. Het meisje is een sportief multi-talent, blijkt als de familie teruggekeerd is in Nederland en zich vestigt in het Twentse Denekamp. De jonge Rachel zwemt bij De Dinkel, een club met een reputatie als het gaat om het opleiden van zwemkampioenen. Olympiërs als Kirsten Vlieghuis en Johan Kenkhuis groeien op binnen de vereniging. Rachel kan ook rennen. Hard rennen zelfs. Net als haar vader en haar broertje. De fiets is in die jaren vooral een vervoermiddel; nog onvermoed zijn de talenten, de trainingsuren en de bijzondere locaties die het leven van de fietskoffernomade een decennium later zullen bepalen.

In 2008 doet Rachel een ontdekking die haar leven compleet zal veranderen. Ze staat aan de startlijn van haar eerste triathlon en wordt meteen nationaal juniorenkampioene.
Een jaar later wordt ze tweede op het EK voor junioren in Holten, vlakbij huis. De internationale triathlon in het Overijsselse dorp is al jaren een klassieker in de sport. Het zal de race worden waar Klamer vrijwel jaarlijks terugkeert, die ze altijd wil winnen, soms zelfs moet winnen. De fietser kent Holten van de Holterberg, haar prachtige mountainbikeroute en de steile asfaltklim op de Motieweg. De onervaren triatleet ziet de Motieweg als een kuitenbijter die de loopbenen afsnijdt nog voor het fietsonderdeel voorbij is.

Met de jaren groeit de macht in de benen en wordt de pukkel een gelegenheid om te ontsnappen aan de concurrentie en een beslissende voorsprong op te bouwen nog voordat het looponderdeel begint. Doelgerichte training helpt Rachel hierbij. Wanneer de doorsneefietser moe en voldaan thuiskomt na een lange duurrit, de fiets in de schuur zet, een koud pintje of hersteldrank inschenkt en de benen omhoog legt, pakt de triatleten haar boeltje op en gaat aansluitend nog hardlopen. Je bent wat je traint.

Na het EK-zilver rijst de ster van de Twentse juniore snel. Via de Limburgse heuvels, waar het Nationaal Trainings Centrum voor de triathlonsport gevestigd is, naar Nieuw-Zeeland voor winterstage en hup het internationale circuit in. Op de trainer in een hotelkamer in Abu Dhabi, warming up voor de World Triatlon Series in de straten van Madrid, trainingsstage in Namibië of racen midden in het centrum van Londen op de Olympische Spelen, het hoort er allemaal bij. En altijd gaat de fietskoffer mee, volgepropt met accessoires, gereedschap en items die in de reguliere bagage geen plek meer vonden. Hoe herken je de triatleet op een vliegveld? Compressiekousen over de kuiten, koffie in de ene hand, bidon in de buurt, petje op het hoofd en een tjokvolle fietskoffer met zich meezeulend.

Het palmares groeit intussen gestaag, met EK-goud, zilver op de Europese Spelen, brons op het WK voor teams en diverse overwinningen in races uit het Europese circuit. De tweevoudig olympiër wordt een steeds completere atlete en de fiets is daarin het leitmotiv. Van onervaren juniore wordt Rachel in de loop der jaren steeds meer de doorgewinterde professional, die ook op de fiets haar mannetje staat. Het meisje dat in 2008 nooit vermoed had dat haar sport haar de wereld over zou brengen, is een zelfbewuste professionele triatlete geworden. Het arsenaal aan fietsen groeide met haar mee. Na twee koersfietsen kwam er een mountainbike en dit voorjaar ook een tijdritfiets.

Op de spaarzame momenten thuis in Nederland is er weer gewoon, zoals vroeger, de degelijke Hollandse stadsfiets, die meegaat in de trein; een stukje fietsen en even een lintje knippen en dan weer verder om familie te bezoeken. Zelfs in haar vrije tijd is de fietskoffernomade gewoon weer onderweg.

 


GET THE GEAR

Crankstel van de nieuwe Shimano groep: DURA-ACE R9100
Lazer Helm Z1
Pearl Izumi Fietsbroek Elite Pursuit

 

PRO Zadel Falcon Lady Carbon
Elite Trainer Turbo Muin
SIS Recoverydrink Rego Rapid Recovery